keresési feltétel:

Agilis vagy vízesés


Agilis vagy vízesés? Tényleg választani kell közöttük? Kizárják egymást vagy tudják egymást kölcsönösen segíteni?

Sok tanulmány összehasonlítja az agilis és a vízesés módszertant: egyszerű és komplex követelmények mentén különböztetik meg őket egymástól vagy termékek fejlesztése és projekt megvalósítás alapján állítják őket egymással szembe. De tényleg ennyire külön válik az agilis és a vízesés fejlesztés?  

A fejlesztés nem más, mint amikor az ötletből valami kézzelfogható dolog, termék alakul ki. Annak, hogy hogyan fog ez a folyamat végbe menni két megközelítési módja van: a determinisztikus és az empirikus. A determinisztikus iskola szemlélete szerint az első lépés a termék teljeskörű definiálása, amit a megvalósítás követ. Ezzel szemben az empirikus iskola hozzáállása szerint a termék koncepciója nincs mélységekben kidolgozva, de egy jól definiált visszacsatolási ciklust hoz létre, amely kiigazítja a tevékenységeket a koncepció optimális értelmezése érdekében. 

Minden fejlesztési folyamatnak, ami változó környezet része, empirikusnak kellene lennie, hiszen ez az egyetlen, ami a változásokhoz alkalmazkodni tud. Például a Toyota Prius koncepciója nem tartalmazta azt, hogy az autónak hibrid motorral kell rendelkeznie, csak azt a kikötést, hogy 20 kilométeren 1 litert fogyasszon. Viszont ezt a fejlesztés alatt nem tudták nem-hibrid motorral megvalósítani. 

Viszont el tudunk képzelni egy házépítést úgy, hogy nincsen megtervezve pontosan az alaprajz, nem tudjuk, hogy hol lesz a konyha és mekkora lesz?

Amennyiben nem az előkészítésre, hanem magára a megvalósításra fókuszálunk, akkor csak rajtunk múlik, hogy hogyan vegyítjük a kettőt. Amikor komplex termékfejlesztésről van szó, akkor mindkét módszertanból érdemes adaptálni: agilis módszertanokból: mint például XP, Lean, Feature-Driven Development, és a vízesés projektmenedzsmentből: például igénykezelés, kockázatkezelés, stakeholder menedzsment. 

Hogyan lehet véleményed szerint a legjobban vegyíteni az eszközöket? Agilis vagy vízesés megközelítés tényleg kizárják egymást?

Szerző: Danka Zsuzsa


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül