keresési feltétel:

Csináld agilisen! – Oké, de mit? Hogyan?


Ha neked szegezik, hogy "Csináld agilisen!" , de benned csak kérdések merülnek fel. Segít Darwin, a csapatsportok vagy bármelyik csata!

Kedves én. Engedd meg, hogy írjak neked pár szót "a" dologról. Most, hogy csillogó szemeddel az IT ipar zegzugában számítógépes programok, emberek, projektek labirintusában, valószínűleg megoldásként szegezik majd neked a következőt: agilisen csináld!

Kérded majd: Oké, de mi ez? Erre nincs válasz. Vagyis van, mert egy csomó minden nem az agilitás. Nem megoldás mindenre és nem is válasz mindenre. Hallani fogod az eredetét[1], jönnek majd tanácsadók, coach-ok, könyvek és videók. Mindenféle eszköz és szoftver, szertartások és tuti ellenzők, akik csak bukni láttak emiatt projekteket.

Hagyd, hogy megálljon benned az ütő. Majd csukd be a szemed és nézz körül bent, önmagadban. Nézz vissza a múltba, amikor az első lépést megtetted gyerekként. Nézz körül az evolúcióelméletben Darwinnál és pillants rá bármelyik csapatsportra vagy egy történelmi csatára. Miért kérem ezt? Mert ez mind a válasz. Ebben élsz valójában, ez az éter. Az agilitás fejlődés, tanulni vágyás. Amikor megtetted gyerekként az első lépést, volt egy víziód. Tudtad, hogy mit szeretnél (járni). Tudtad, hogy kell hozzá egyensúly (elesel), kitartás (gyakorlás a sok esés után), újrapróbálkozás (nem fog menni elsőre), önismeret (nem még nem tudom hogy kell, de hiszek magamban).

Oké, de ez nem segít. Ettől lesz agilis a projektem? Igen, legyen a projektednek fix víziója, ne mozogjon. Tervezd meg mi kell hozzá ideális esetben. (Kéz, láb, egyensúly, gravitáció, szem, koordináció, stb.) A projektedis ilyen. Szereplők és erőforrások nélkül nem lesz csapat, aki részekben, egymás után megoldja a feladatokat, amik egymásra épülnek. Egyes helyeken product backlognak mondják majd, meg sprintnek, meg mindenféle bűvös szavakat használnak majd, mint Epic, Story és Task, Bug, Worm. Ezek ne aggasszanak. Tudd mit akarsz és alkalmazkodj folyamatosan az ismeretek birtokában az eszközökkel és az emberekkel. Minden a következő feladat megértéséhez és végrehajtásához szükséges. Néha vissza kell majd lépj és rendbe tenni dolgokat. De ne rohanj, mert orra fogsz esni. A lassú biztos haladás mindig jobb, mint elakadni.

Mi van Darwinnal? Alkalmazkodás, próbálkozás, adoptálódás. Beépítése a hasznos dolgoknak. Ezeket kell a csapatoddal alkalmaznod, hisz így fogjátok együtt megoldani a feladatokat. Mindenki amihez ért. A füled a szemed a lábad a szíved. A gravitációval nem fogsz tudni mit kezdeni, adottság. Azon ne akarj változtatni.

Csapatsport, amerikai foci? Akár. Támadósor, védősor, speciális egység. Mindenkinek van szerepe és egyik nélkül sem lehet nyerni. Igen, van irányító is meg elkapó meg falemberek. A lényeg a csapategység és az egy közös célért elfogadunk mindenkit a csapat tagjának. Összetartunk és segítjük egymást. A falember is beviszi a touchdownt. Lesznek fejlesztőid, üzemeltetőid, rendszerszervezőid, üzleti elemzőid, infrásaid, tesztelőid, managereid. Próbáld megértetni velük, a csapat egy élőlény. Reagál a belső folyamatokra, viszontreagál a külső ingerekre, de tart valamerre egy cél érdekében. Önjavító és őszinte magával. Kényszerből sose ossz feladatot. Legyenek világos egyszerű kis részekre bontott (10 yard) feladatok. Mindig beszéljétek meg a felállást és a játékot. Futás! Sprint? Ezt ismerem! Igen, hasonló ez is. Ne variálj te sem. Vagy passzjáték vagy futás, ne változtass scope-ot te sem Sprint / fejlesztési szakasz alatt!

És a csata? Ugye nem gondolod komolyan? Tipikusan hibás feltételezés, hogy a csatákat a fegyverekkel nyerik meg a nyertesek. (Jó, néha igen.) De legfőképpen az előkészítéssel, tervezéssel, alkalmazkodással. Tudnod kell a csapatod gyenge pontját. Azt véded, megerősíted. Ha juniorod van, vagy ritkán használható erőforrásod, akkor segíted, tanítod / köré szervezed a feladatokat. A lovasságot, gyalogságot, íjászokat egyszerre használod, ahol lehet párhuzamosan haladsz, hisz van terved az egymásra épülő és az egymástól független feladatokra is, amit az irányító is tud. A két elkapó kétoldalt megiramodik egyszerre, a falemberek előtted összezárnak, te meg hátra adod a futónak a labdát. Gondoskodsz élelmiszerről / italról a katonáknak, pihenésről és szórakozásról.

Tehát a storyt te írod, magadnak. Homo Sapiens Agilitus :)

[1] https://agilemanifesto.org/

Vendégszerzőnk: Molnár Péter Sándor


Megosztás


Tetszett? Akkor ezeket is nézd meg!


Konfliktusmegoldás háromszögek segítségével
A cikkben a konfliktusmegoldás két innovatív eszközét mutatjuk be: a dráma-, és a felhatalmazás háromszögét.

A kultúraváltás elfogadása és ösztönzése
Kultúraváltás sikeres vezetése: hogyan hajtsd végre és teremtsd meg az elfogadást és az összhangot? A helyes vezetői lépések megismerése.

A tönkrement kultúra ellenszere
Cikkünk mélyrehatóan feltárja a kultúra váltás rejtelmeit és bemutatunk egy elengedhetetlen lépést, amely segít a változásban.


Kapcsolat


Következő lépések
Írj egy üzenetet nekünk
Mi felvesszük veled a kapcsolatot 48 órán belül